VorigeVolgende
< Terug naar overzicht

Helderse vlet Yvette II gedoopt op de Hiswa 2014De laatste maanden zijn we druk bezig geweest met de bouw van replica van het enige nog over gebleven en tevens beroemdste Engelandvaardersbootje van Nederland.
Ton Koole, zoon van Kees Koole, de man die veel Engelandvaarders naar zee hielp, heeft bij Jachtbouw Bart Jan Bats deze replica van de Helderse vlet Yvette laten bouwen.
Met de Yvette vertrokken in 1943, geholpen door Kees Koole, vier mannen en een vrouw over de Noordzee naar Engeland om zich aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten. Zij bereikten na een barre en loodzware tocht Engeland,maar 77 % van de mensen die probeerden over zee naar Engeland te gaan, werd door de Duitsers opgepakt of verdronk.

Ton Koole heeft deze exacte replica beschikbaar gesteld om in april van dit jaar een memorial tocht voor de Engelandvaarders te maken. Twee redacteuren van de Telegraaf gaan deze tocht maken, samen met een van de kleinkinderen van van de toemalige opvarenden en nog twee anderen.

Op de eerste dag van de HISWA wordt de boot gedoopt door Ton Koole op de stand van de Vaarkrant.

De 'Yvette II' is tijdens de HISWA dan ook de hele week te zien op de stand van de Vaarkrant van de Telegraaf, stand nr. 01.102

Meer info onder Custom built
Helderse vlet Yvette II gedoopt op de Hiswa 2014 Helderse vlet Yvette II gedoopt op de Hiswa 2014